• Valentínska pošta

          •      14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku viac ako inokedy. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami.

                   Viete však, že sviatok Sv. Valentína nie je novodobým výmyslom? Viete, kto to bol  sv. Valentín a prečo si ľudia práve v tento deň vyznávajú lásku?

                   Pôvod dňa svätého Valentína je opradený záhadami. Sú s ním spojené mená najmenej troch svätcov - martýrov.   Prvým bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi. Druhým svätým bol biskup z Interamny a tretím bol rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. O prvom a druhom Valentínovi sa vie len veľmi málo, a tak je najznámejší príbeh tretieho Valentína.

                   O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II.  Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov.  Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie.

            V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

                   Či už sú tieto legendy pravdivé alebo nie, Valentín sa stal patrónom zamilovaných a tento sviatok sa stal obľúbený nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

            Aj my sme si na druhom stupni spríjemnili tento deň VALENTÍNSKOU POŠTOU.

            Žiaci hádzali do valentínskej poštovej schránky svoje odkazy niekoľko dní pred 14. februárom, ktoré potom pani učiteľka Máleková v „deň D“ odovzdávala adresovaným deťom. Mnohí žiaci sa už nevedeli dočkať, kedy sa k nim doručí valentínska pošta. J

            Najväčším šťastím v živote človeka je vedomie, že nás niekto miluje preto, aký sme,

            alebo skôr aj napriek tomu , aký sme.“

          • Školské maratónske hry

          • Dňa 7.2. 2024 sa výber žiakov z prvého stupňa (Alexander Melicher a Olívia Matošová zo 4. A, Nela Matošová z 3. A, Oliver Talian z 3. C a Lukáš Mackov z 3. D) zúčastnil Školských maratónskych hier. Súťaž sa konala v Športovej hale SOŠ v Pezinku za účasti ďalších 24 škôl z okresu Senec a Pezinok. Súťažilo sa v siedmich disciplínach:

            1. streľba hokejkou na bránku

            2. hod basketbalovou loptou na kôš

            3. prekážková dráha

            4. štafetový skok do diaľky z miesta

            5. skoky cez olympijské kruhy

            6. hod na presnosť

            Hry vyvrcholili bežeckými štafetami. Okrem najnáročnejšej disciplíny, v ktorej úlohou bolo trafiť otvory v hádzanárskej bráne, sa naši žiaci držali na popredných pozíciách a vo viacerých disciplínach získali aj úplnú prevahu. Záverečná štafeta sa pre rekordne vysoký počet účastníkov a stiesnenosť priestorov športovej haly bežala v šiestich rozbehoch. Naši žiaci vo svojom rozbehu aj celkovo obsadili druhé miesto s výborným časom. Vďaka lepšej bilancii víťazstiev a svojím oduševneným výkonom sa na záverečnom vyhodnotení postavili na najvyšší stupienok a obsadili fantastické 1. miesto, čím sa kvalifikovali do finále, ktoré sa uskutoční 3. 4. 2024 v Bratislave. Žiakom patrí veľká chvála, no zároveň pred nimi stojí aj veľká výzva nezľaknúť sa dosiahnutého úspechu a ťažkej konkurencie v záverečnom finále. Sú to ale zdatní športovci. Všetci im držíme palce a veríme, že si to užijú a odídu s dobrým pocitom z dosiahnutých výkonov a vynaloženej snahy.

            Športu zdar!

                                                                                                                    Mgr. Michael Burda a Mgr. Gabriela Fišerová

          • Karneval pre žiakov 3. - 4. ročníka

          • Dňa 06.02.2024 sa v našej škole uskutočnil karneval pre žiakov 3. a 4. ročníka. Deti mali bohatý program plný zábavy, tanca a súťaží. Veríme, že si toto popoludnie užili.

          • JASKYNNÉ MAĽBY

          • Kam siahajú počiatky výtvarného umenia? Kde žili a ako tvorili prví umelci? Odkiaľ mali farby a štetce? Prečo používali prevažne čiernu, červenú, žltú a bielu? Aká je to okrová farba? A čo je to tarpan?

            Odpovede na tieto otázky sa žiaci 2. stupňa dozvedeli na hodinách výtvarnej výchovy. Na chvíľu sa sami stali pravekými umelcami a svoje „jaskynné“ plátna zaplnili výjavmi z lovu mamutov, divokými medveďmi, bizónmi, jeleňmi aj odtlačkami svojich rúk ... Starší žiaci sa dozvedeli, aké sú rozdiely v anatómii lebky prehistorického a súčasného človeka. Suchým pastelom vytvorili portrét pravekého lovca s jeho typicky hrubými črtami a mohutnými nadočnicovými oblúkmi.

                                                                                                                                                                        Eva Skákalová