• Medzinárodný Deň Žieň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný Deň Žieň.

            🌷Krásny deň všetkým ženám!🌹 Najdôležitejšia žena v živote každého dieťaťa je mama a preto si deti v škole pre tie svoje „mamičky – žienky“ pripravili malé prekvapenie za ich veľkú obetavosť, starostlivosť a lásku 💗

          • Spoznávame živočíchov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoznávame živočíchov .

            Spoznávame život živočíchov, žiaci 2 . A mali za domácu úlohu vytvoriť projekt o zvieratku. Žiaci to zvládli na jedničku a vytvorili krásny projekt o zvieratku o ktorom nám napísali rôzne informácie a zaujímavosti.

          • ZÁPIS do 1. ročníka

          •  

            Zápis je povinný pre deti, ktoré dovŕšia do 31. augusta 2023 šesť rokov.

            Zákon určuje rodičovi povinnosť zapísať každé dieťa, ktoré má slovenské občianstvo a dosiahlo školopovinný vek, do základnej školy na území Slovenska, bez ohľadu na to, kde aktuálne dieťa žije. 

            Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt – v tzv. spádovej škole.

            Podľa zákona môže rodič zapísať dieťa iba na 1 základnú školu. Má právo zapísať dieťa na inú ako spádovú školu, avšak prijatie žiaka na takúto školu je na rozhodnutí riaditeľa.

            Do našej školy sa budú prijímať prednostne deti s trvalým pobytom v Rovinke. Z tohto dôvodu sa môže stať, že zapísané deti mimo rajónu školy z kapacitných dôvodov nebudú prijaté a odporučí sa im iná škola.

            Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

            Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

            Zapísať dieťa do školy (vyplniť elektronickú prihlášku) musia aj rodičia detí, ktorí chcú pokračovať v plnení predškolskej výchovy, lebo ich dieťa nedosiahlo školskú zrelosť. Túto skutočnosť vyznačí aj v elektronickej prihláške. V minulosti takýto rodič žiadal o odklad školskej dochádzky.  Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, je síce povinnosťou rodiča zapísať ho do základnej školy, ale rodič musí písomne požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ MŠ o tom vydá rozhodnutie. Základnej škole treba nahlásiť, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní a riaditeľ ZŠ vystaví rozhodnutie o neprijatí na primárne vzdelávanie.

            Štúdium  v zahraničí

            Zákonní zástupcovia môžu zapísať dieťa prostredníctvom  „ Prihlášky na prijatie do 1. ročníka ZŠ“ a zároveň je potrebné  vypísať  „Žiadosť o povolenie plnenia povinnej školskej dochádzky mimo územia SR“.

            Zákonnému zástupcovi žiaka bude podľa platných predpisov do 15. júna doručené jedno z uvedených rozhodnutí riaditeľa školy:

            • Rozhodnutie o prijatí do školy
            • Rozhodnutie o neprijatí do školy
            • Rozhodnutie o povolení plnenia školskej dochádzky mimo územia SR

            Ak nemáte možnosť vyplniť prihlášku elektronicky (1. – 30. 4. 2023), budete ju môcť vyplniť s pracovníkom školy v dňoch 21. 04. 2023 (piatok) v čase medzi 14,00 – 18,00 hod. a 22. 04. 2023 (sobota) v čase medzi 08,00 – 12,00 hod. 

            Počas konania zápisu v dňoch 21. a 22. 4. 2023   sa uskutoční prezenčná kontrola dokladov všetkých prihlásených detí  za účasti obidvoch rodičov aj dieťaťa. Dieťa zároveň absolvuje krátky diagnostický pohovor s učiteľkou prvého stupňa. Nezabudnite si so sebou priniesť potrebné doklady k zápisu t. j. rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.

            Prihláška bude aktívna na https://zsrovinka.edupage.org/ od 01. 4. 2023  do 30. 4. 2023.

          • Karneval na našej škole

          • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. A takýto fašiangový karneval nechýbal ani v našej škole. V popoludňajších hodinách sa žiaci zabávali spolu so svojimi pani vychovávateľkami a počas vyučovania sa rôzne rozprávkové bytosti, zvieratká, víly, princezné, strašidlá,... učili zábavnou formou vo svojich maskách. V tento deň im vyučovacie hodiny ubehli veľmi rýchlo a verte, že by bolo pre nich určite zaujímavé, keby sa takto vyučovalo celý školský rok.

            Zástupkyňa

          • Ypsilon - slovina je hra

          •                                                                       Ypsilon – slovina je hra

            Ypsilon, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.

             Na I. stupni sa prihlásili žiaci zo 4.B a 2.B.

            Z triedy 4.B to bolo 11 žiakov a z 2.B súťažili 5. žiaci.  Najlepší traja z každej triedy:

            4.B                                                                                                                  2.B

            Hodúrová Rebeka - 100 /100 b.                                                                Gajdošová Lucia - 87/100 b.

            Tomišová Nela - 99/100 b.                                                                         Ludvigh Alexander - 81/100 b.

            Majláth Martin - 93/100 b.                                                                        Verešová Lillien - 59/100 b.  

             

            Gratulujeme!

            Mgr. Ivona Kissová, zástupkyňa

                                     

          • Prednáška o eure

          •                                                                   

             

                                                                                 Prednáška o eure

            Všetky 4. ročníky mali dňa 1.2.2023 zaujímavú prednášku o Európskej únii, o jej vzniku, ktoré štáty sú v EÚ a rozprávalo sa aj o vlajke EÚ. Žiaci sa dozvedeli kedy a kde sa zaviedlo euro, čo je to eurozóna, že eurozóna využíva jednu menu, jednu menovú politiku a nezávislé centralizované rozhodovanie. Dozvedeli sa, že euro je silná medzinárodná mena.  Tiež boli oboznámení s tým, že bankovky aj eurové mince obsahujú ochranné znaky zabraňujúce ich falšovaniu, obsahujú vodoznaky, ochranné vlákna a hologramy viditeľné na oboch stranách. Žiakov tiež veľmi zaujala informácia, že každá krajina eurozóny môže dvakrát do roka vydať dvojeurovú pamätnú mincu.

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • V Kultúrnom dome Rovinka v štvrtok 26. januára 2023,  sa uskutočnilo školské kolo súťaže umeleckého prednesu poézie a prózy -  Hviezdoslavov Kubín.

            Umeleckého prednesu sa zúčastnili žiaci 1. a 2. stupňa.

            Milí recitátori a milovníci umeleckého slova súťažili v 2. kategóriách.

            Z celkového počtu 32 žiakov ocenenie získali títo žiaci:

             

                             Vyhodnotenie:

            1. kategória – prednes poézie    

            1.miesto: Michala Srncová, 4.B             

            2.miesto: Robin Lujan, 3.B                                

            3. miesto: Miroslava Kolesárová, 4.C                

             

            1. kategória – prednes prózy

            1. miesto: Melánia Jančigová, 4.C

            2. miesto. Sofia Gutten, 2.C

            3. miesto: Miriam Máčaiová, 4.C

             

             

             

            2. kategória – prednes poézie                                                                    

            1. miesto: Lukas Marangni Pavlovič, 5.A                     

            2. miesto: Mia Labantová, 6.A

            3. miesto: Kiara Lujan, 6.A

             

                  2. kategória – prednes prózy

            1. miesto Kristína Čatlošová

             

            Do okresného kola súťaže postupujú za 1. kategóriu v prednese poézia Michala Srncová, 4.B, v prednese próza Melánia Jančigová, 4.C.

            Do okresného kola súťaže postupujú za 2. kategóriu v prednese poézia Lukas Marangni Pavlovič, 5.A a  v prednese próza Kristína Čatlošová, 5.A.

            Všetkým recitátorom patrí pochvala za veľmi pekné ukážky. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii našej školy. Za najlepšiu recitáciu si žiaci odniesli domov knižné odmeny a diplom, taktiež zúčastnení žiaci dostali za snahu sladké odmeny.

            Súťaž školského kola Hviezdoslavov Kubín v tomto roku pomáhali zorganizovať pani zástupkyňa Ivona Kissová, p,uč. Danica Sándorová, p.vych. Katarína Szabová Badinková a p.uč. Červeňová.

            Ďakujeme pani riaditeľke za poskytnutie pekných výherných cien.

             

             

            Mgr. Mária Červeňová

          • Búdky pre vtáčiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Búdky pre vtáčiky.

            Blíži sa pomaly zima. Mení sa počasie a vtáčiky o chvíľu nebudú mať dostatok potravy. Preto sa žiaci zo 4.A rozhodli, že im zhotovia na hodine pracovnej výchovy domčeky, do ktorých im budú dávať semienka a potravu vhodnú pre malých operencov.

          • Bicykel - zdravý spôsob dochádzania do školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bicykel - zdravý spôsob dochádzania do školy.

            Rovinka sa nachádza v tesnej blízkosti hlavného mesta Bratislavy. Obec sa rýchlo rozrastá a tým rastie aj počet žiakov v našej škole. Jazdiť do školy na bicykli, či chodiť pešo bolo všeobecne zaužívané. Zmena životného štýlu a zmena dopravného správania negatívne ovplyvnili túto skutočnosť. Naša škola podporuje žiakov aby do školy jazdili na bicykli, prípadne kolobežke. Pravidelne sa zapájame do súťaže „ Do školy na bicykli “. Žiaci a rodičia podporujú túto formu dopravy, preto sa počty bicyklov a kolobežiek v areáli školy zvyšujú. Kapacity stojanov na odkladanie bicyklov a kolobežiek už nestačili, preto sme privítali pomoc zriaďovateľa pri financovaní ďalších odkladacích stojanov, aby naše prostredie vyzeralo esteticky aj po príchode žiakov do školy. Ďalším benefitom nových stojanov je zvýšenie záujmu o zdravý spôsob dochádzania do školy. Na fotodokumentácii môžete porovnať aká bola situácia pred a po zakúpení stojanov. 

            Mgr. Elena Zelenská, riaditeľka školy

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis je povinný pre deti, ktoré dovŕšia do 31. augusta 2022 šesť rokov.

            Zákon určuje rodičovi povinnosť zapísať každé dieťa, ktoré má slovenské občianstvo a dosiahlo školopovinný vek, do základnej školy na území Slovenska, bez ohľadu na to, kde aktuálne dieťa žije. 

            Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt – v tzv. spádovej škole.

            Podľa zákona môže rodič zapísať dieťa iba na 1 základnú školu. Má právo zapísať dieťa na inú ako spádovú školu, avšak prijatie žiaka na takúto školu je na rozhodnutí riaditeľa.

            Do našej školy sa budú prijímať prednostne deti s trvalým pobytom v Rovinke. Z tohto dôvodu sa môže stať, že zapísané deti mimo rajónu školy z kapacitných dôvodov nebudú prijaté a odporučí sa im iná škola.

            Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku,     v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

            Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať budúcich učiteľov.

            Zapísať dieťa do školy (vyplniť elektronickú prihlášku) musia aj rodičia detí, ktorí chcú pokračovať v plnení predškolskej výchovy, lebo ich dieťa nedosiahlo školskú zrelosť. Túto skutočnosť vyznačí aj v elektronickej prihláške. V minulosti takýto rodič žiadal o odklad šk. dochádzky.  V minulom roku sa zrušil odklad školskej dochádzky, o ktorom rozhodoval riaditeľ základnej školy. Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, je síce povinnosťou rodiča zapísať ho do základnej školy, ale rodič musí písomne požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ MŠ o tom vydá rozhodnutie. Základnej škole treba nahlásiť, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní a riaditeľ ZŠ vystaví rozhodnutie o neprijatí na primárne vzdelávanie.

            Štúdium  v zahraničí

            Zákonní zástupcovia môžu zapísať dieťa prostredníctvom  „ Prihlášky na prijatie do 1. ročníka ZŠ“ a zároveň je potrebné  vypísať  „Žiadosť o povolenie plnenia povinnej školskej dochádzky mimo územia SR“.

            Zákonnému zástupcovi žiaka bude podľa platných predpisov do 15. júna doručené jedno z uvedených rozhodnutí riaditeľa školy:

            • Rozhodnutie o prijatí do školy
            • Rozhodnutie o neprijatí do školy
            • Rozhodnutie o povolení plnenia školskej dochádzky mimo územia SR

             

            Ak nemáte možnosť vyplniť prihlášku elektronicky (1. – 13. 4. 2022), budete ju môcť vyplniť s pracovníkom školyv dňoch 22. 04. 2022 (piatok) v čase medzi 14,00 – 18,00 hod. a 23. 04. 2022 (sobota) v čase medzi 08,00 – 12,00 hod. 

            Počas konania zápisu v dňoch 22. a 23. 4. 2022   bude prebiehať prezenčná kontrola dokladov všetkých prihlásených detí  za účasti obidvoch rodičov aj dieťaťa. Dieťa zároveň absolvuje krátky diagnostický pohovors učiteľkou prvého stupňa. Nezabudnite si so sebou priniesť potrebné doklady k zápisu t. j. rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.

            Prihláška bude aktívna na https://zsrovinka.edupage.org/ od 01. 4. 2022  do 13. 4. 2022.

             

          • Kocka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kocka.

            Kocka Hodina matematiky môže prebiehať aj zábavnou formou. Obzvlášť, keď si ju spestríme rôznymi netradičnými pomôckami a hrami. Žiaci zo 4.B si poradili so základnými vlastnosťami kocky tak, že najprv zhotovili plášť kocky, vyfarbili ho rôznymi rozprávkovými motívmi a potom plášť zlepili. Popri tom zistili, že kocka je trojrozmerné teleso, ktoré sa skladá zo šiestich rovnakých štvorcov. Takáto kocka im poslúži aj na hodinách slovenského jazyka a čítaní, kde môžu z viacerých kociek tvoriť vety, alebo celý príbeh.

          • Týždeň zdravej výživy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň zdravej výživy.

            Týždeň zdravej výživy Zdravá výživa je pre život človeka veľmi dôležitá. Rozhoduje o našom zdraví, či chorobe. Preto sme si tento rok od 18. 10. do 22. 10. v našej triede 1. A pripomenuli Týždeň zdravej výživy. Spoločne sme si preskúmali desiatové boxy, či sa v nich skrýva niečo zdravé. Začali sme rozprávaním o zdravom životnom štýle a čo by sme mali robiť aby sme boli zdraví. Danú tému sme zahrnuli do všetkých vyučovacích predmetov. Na výtvarnej výchove sme použili spôsob tupovania ovocia a zeleniny pomocou makiet. Na hodine slovenského jazyka, sme spoznávali rôzne ovocia, zeleniny a spoločne sme si zopakovali (vyfarbovali) písmena, ktoré sme sa už naučili. Na hodine matematiky sme skladali ovocie a zeleninu podľa čísel, ktoré už žiaci ovládajú. Počas celého týždňa vládla v triede veľmi príjemná atmosféra. Žiaci si rozšírili vedomosti v oblasti zdravia a pochutili sa na zdravých dobrotách ovocí a zelenine.

            Triedna učiteľka: Mgr. Veronika Petrenčíková

          • Účelové cvičenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie.

            Počas školského roka sa dvakrát uskutočňuje " Účelové cvičenie v prírode " a to v jarnom a jesennom období. Túto jeseň k nám zavítal na účelové cvičenie dobrovoľný hasičský zbor z Rovinky. Pani riaditeľka ich poprosila, či by mohli pre žiakov I. stupňa pripraviť nejaké ukážky z ich náročnej práce. Hasiči si pripravili stanovištia, na ktorých žiaci plnili rôzne úlohy, dozvedeli sa množstvo nových informácií o tom, ako môžu niekomu zachrániť život, ako podať prvú pomoc, ako ošetriť drobné poranenia. Vyskúšali si aj masáž srdca. Svoju rýchlosť a obratnosť si overili na prekážkovom behu, pričom prenášali hadicu na hasenie ohňa. Naučili sa ako správne hasiť oheň, aké telefónne číslo volať, keď niekde horí. Oboznámili sa s hasičskou technikou, ktorá sa využíva pri zásahoch. Na záver žiakom predviedli praktickú ukážku hasenia ohňa hasiacim prístrojom a vodou. Druhý stupeň sa vybral na túru a na rôznych stanovištiach sa oboznamovali s civilnou obranou, zdravotnou prípravou, ako sa správať v prírode a ako ju chrániť. V dopravnej výchove si pripomenuli, ako sa správať na cestách. Žiaci 4.A nakreslili hasičov , ako ich vidia svojimi očami.

          • Vystúpenie tanečníka Miroslava Žilku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vystúpenie tanečníka Miroslava Žilku.

            Dňa1.10.2021 sa našou školou ozývala hudba v štýle Poppin, Lockin a Break dance. Tieto tance nám predviedol Miroslav Žilka ( umeleckým menom " Bruise" ) so svojou tanečnou skupinou Old School Brothers. Bol to výchovný koncert, na ktorý naši žiaci tak skoro nezabudnú. Žiaci si spolu s tanečníkmi aj zatancovali. Takéto úžasné vystúpenie motivuje mládež k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu.

          • Pytagoriáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pytagoriáda.

            Pytagoriáda – okresné kolo Pytagoriáda (PYT) je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas. Tento rok sa okresné kolo konalo formou online dňa 13. a 14.apríla 2021. Súťaž v kategóriách P3, P4 a P5 je dvojkolová (školské a okresné kolo). Súťaž v kategóriách P6, P7 a P8 je trojkolová (školské, okresné a celoštátne kolo).

            Z našich žiakov boli úspešní riešitelia:

            4.B  Tomáš Sovík 19 + 9 bodov, Linda Heršelová 19 + 7 bodov, Jakub Baláž 18 + 8 bodov

            4.C  Ema Pinkeová 18 + 8 bodov, Peter Chabada 16 + 4 body

            5.C  Peter Hoták 18 + 5 bodov, Ela Olejárová 13 + 3 body

            6.A  Viktória Smutná 18 + 5 bodov, Lucia Belianová 12 + 1 bod, Natália Hájniková 12 + 1 bod

             8.A  Colin Mihál 12 + 2 body

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme !

          • Týždeň zdravej výživy

          •  

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň zdravej výživy.

            Naši milí prváci a druháci sú veselé a zdravé deťúrence. Zistili sme, že všetci obľubujú ovocie a zeleninku. Každý deň majú pestrú a zdravú desiatu. Pochutia si na jabĺčku, hruške i paprike. Na hodine výtvarnej aj krásne vymaľujú a na písaní aj niečo krásne napíšu. Sú to naši šikovní žiaci.