• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL)

          • Dňa 17.10. 2023 sa v našej škole konala OSJL, ktorú organizovala pani učiteľka Mgr. Beatrica Máleková.

            OSJL je postupová súťaž, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v praktických zručnostiach ako je tvorba písaného textu a prednes vlastného rečníckeho prejavu na zadanú tému.

            Študenti ňou získajú jazykové a komunikačné zručnosti: schopnosť komunikovať, porozumieť, efektívne a správne využívať jazyk v rôznych kontextoch nielen v jeho písomnej a ústnej forme, ale aj v neverbálnej komunikácii.

            Prezentačné zručnosti: schopnosť zrozumiteľne a tvorivo sformulovať a prezentovať svoje myšlienky a nápady pred publikom, komunikovať ich jasne, presvedčivo a zaujímavo.

            Prehľad v oblasti: schopnosť získavať aktuálne odborné vedomosti v rámci jazykovednej oblasti a byť informovaný o nových trendoch a prístupoch.

            Súťaž je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a študentov SŠ. V našej škole sa do nej prihlásilo 15 žiakov, z ktorých 6 sa stali úspešnými riešiteľmi, a to:

            1. Laura Ihnátová, 9.B          
            2. Nicol Esler, 9.B                           
            3. Otto Gehry, 8.A
            4. Matej Solčiansky, 8.B                
            5. Terézia Haviarová, 8.B            
            6. Karolína Polcová, 8.B               

            Laura Ihnátová ako víťazka školského kola postúpila do okresného kola v Senci, ktoré sa konalo 15.11. 2023 a úspešne reprezentovala našu školu, za čo jej ďakujeme a gratulujeme! 

          • Dušičky v 2.A

          • Kelti oslavovali Nový rok 1. novembra. Slovania mali v tieto dni zvyk prísť na cintorín, očistiť a vyzdobiť hroby svojich zosnulých a zapáliť sviečky. Kresťania tieto zvyky prebrali. Aj dnes ľudia na Slovensku začiatkom novembra navštevujú hroby svojich blízkych, zdobia ich kvetmi, vencami a zapaľujú kahance. Tento sviatok voláme Pamiatka zosnulých alebo Dušičky.

            Žiaci v 2.A si tiež pripomenuli tento sviatok milou aktivitou. Najprv si spoločne pozreli animovanú rozprávku Coco, kde sa malý chlapec dostane do Ríše mŕtvych a prežíva smútok aj radosť. Popri tom vyrieši rodinné tajomstvo. Potom sa porozprávali o význame tohto sviatku  a zapálili sviečku v triede za tých, ktorí už nie sú medzi nami. Žiaci priniesli aj fotografie svojich blízkych zosnulých a povedali, kto to bol, kedy a prečo zomreli. Nakoniec si zhotovili venčeky na ich pamiatku, ktorý symbolicky položia na hroby.

                                                                                                                                                    Mgr. Ivona Kissová

          • Týždeň zdravej výživy a úcta k starším v 1.A.

          • Počas uplynulého týždňa sme sa v našej triede rozprávali, hrali a verím, že aj veľa naučili o zdravej výžive. Ako môže nezdravé jedlo pokaziť naše zúbky alebo naopak o tom, čo poteší naše brušká. O vitamínoch sme sa nielen rozprávali, ale čo to sme aj ochutnali 😋🍎. Nezabudli sme však ani na našich starkých, ktorým sme z lásky vyrobili horúce prekvapenia a prostredníctvom básne vyslovili svoje poďakovanie ❤.

          • Halloween a sviatok všetkých svätých v 1.A

          • Toto predprázdninové obdobie sme sa rozhodli zakončiť v štýle Halloween 🎃. Fantázii sa medze nekladú, čo potvrdili deti svojimi originálnymi maskami. Všetky boli krásne, a preto si vyslúžili odmenu. Užili sme si teda pokec zábavy, tanca a čo to, sme sa aj naučili. Popritom nechýbalo ani chutné občerstvenie. Samozrejme, nezabudli sme ani na sviatok všetkých svätých a pamiatku zosnulých, ktorých sme si symbolicky uctili 🕯.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Žiaci našej školy sa aj tento školský rok zapojili do 14. ročníka česko-slovenského projektu „Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Našou partnerskou školou v projekte bola Základná škola Veľká Bíteš z Čiech.  Naši žiaci v školskom klube aj na vyučovaní vyrábali záložky rozmanitých tvarov, rôznych veľkostí a ľubovoľnej techniky. Výrobu záložiek si žiaci spestrili  aktivitami zameranými na podporu čítania.

          • Divadelné predstavenie

          • Divadelné predstavenie pre prvý ročník, 10.10. 2023.

            Všetci naši prváčikovia sa nachvíľku preniesli do sveta rozprávok, prostredníctvom divadelného predstavenia s názvom „O troch grošoch“. Svojou návštevou nás poctilo divadlo Oscar, ktoré disponuje umelcami, ktorí hravo upútajú nielen detského, ale aj dospelého diváka. Tak tomu bolo aj u nás. Rozprávka o troch grošoch sa zapáčila svojim vtipným prevedením, naozaj všetkým. A hoci ju celú stvárnili len dvaja herci, bolo zaujímavé sledovať ich herecké umenie. Deťom sa páčili aj moderné prvky, ktoré do rozprávky herci vsadili. A tak sa okrem klasických postáv, objavil v príbehu i reportér, ktorý celý dej preniesol do súčasnosti. Veď prečo by kopáč, nemohol kopať rovno na diaľnici ? 😊 Odniesli sme si teda, bohatí kultúrny zážitok a tešíme sa opäť na ďalšie podobné predstavenia 😊

             

          • MEDZI NAMI

          • Odlišné osobnosti, iný pohľad na svet, generačný rozdiel, iné priority či iné záujmy. MEDZI NAMI je mnoho odlišných ľudí, ktorí spolu denne prichádzajú do kontaktu a musia sa naučiť navzájom sa akceptovať a vychádzať medzi sebou. Ako sme kedysi žili, aká je naša história? Ako spolu vychádzať? Rasizmus, intolerancia, extrémizmus, nenávisť k sebe, k okoliu  a radikalizácia mládeže, či neschopnosť zaradiť sa do spoločnosti. O tom sa hovorilo na predstavení "Medzi nami", ktoré sa konalo v utorok 24.10. 2023 pre žiakov 3. - 9. ročníka.

          • Zdravá výživa na Helloweene

          • Od 23. - 27.10.2023 sme upriamili pozornosť na zdravú výživu. So žiakmi sme sa rozprávali čo je pre nás zdravé, čo nám prospieva a čo je nezdravé. Deti si v triedach nosili na desiatu ovocie, zeleninu, orechy, odšťavené ovocie a venovali pozornosť tomu, čo im rodičia pripravili. V triedach s pani učiteľkami tvorili pyramídy zdravých jedál, urobili si výstavy ovocia a zeleniny a taktiež robili aj ochutnávky. No neochutnávalo sa len ovocie a zelenina, ale aj rôzne zdravé nátierky z mrkvy, cíceru, hrášku, avokáda, rybičiek a iné.

            Žiaci z 2.A sa tiež rozhodli, že si spravia takýto zdravý ochutnávkový deň a spojili ho s Halloweenom. Rôzne potvorky, siláci, príšerky mali na výber množstvo nátierok, ktoré pre nich prichystali rodičia. Mohli ochutnávať koláčiky z mrkvy, banánov, jabĺčok a ešte množstvo zdravých dobrôt. No a keď zdravý týždeň bol v takom termíne ako blížiaci sa Halloween, tak to spojili dokopy a vznikol z toho jeden náučný, zábavný a nezabudnuteľný deň. Medzi zábavou a  ochutnávkou druháci riešili pracovné listy z matematiky, slovenského jazyka a anglického jazyka. Potom si zhotovovali tekvičky ktoré môžu zapichnúť do kvetináča a v školskom klube si vyrábali masky. Zábava nekončila vyučovaním, ale pokračovala ešte v ŠKD.

            Výsledkom toho celého je to, že žiaci si budú dávať pozor na to, čo dajú do bruška, či je to zdravé, výživné a ešte sa pri tom aj dobre zabavili.

                                                                                                                                                Mgr. Kissová I.

          • DETSKÁ POLICAJNÁ AKADÉMIA

          • Na jar roku 2017 zahájilo Prezídium Policajného zboru realizáciu nového preventívneho projektu s názvom Detská policajná akadémia, ktorý je adresovaný žiakom základných škôl.

            Primárnou úlohou projektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inej protispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastné správanie a konanie. Projekt poskytuje deťom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, ako zvládať určité záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci.

            Jednotlivé témy – Zoznámte sa s našou políciou, Bezpečne na internete, Každý je iný, Na ceste nie si sám, Stop násiliu – sú spracované aj vo forme pracovného zošita.

            V závere každého pracovného listu je priestor na diskusiu a vyjadrenia žiakov. Otázky a názory žiakov sú pre policajta skvelou spätnou väzbou, prostredníctvom ktorej sa môže presvedčiť, aké pocity a asociácie u žiakov téma vyvolala a zároveň si preveriť účinnosť svojho výchovno-vzdelávacieho pôsobenia.

            Súčasťou pracovného zošita je osvedčenie o absolvovaní projektu Detská policajná akadémia.

            S realizáciou projektu sme začali v našej škole 21.09.2023 pod vedením pani policajtky z Okresného policajného zboru v Senci kapitánky Mgr. Gabriely Drugovej a pokračujeme v ňom aj v mesiaci október.  

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • Dňa 26.9.2023 sme si tak ako každý rok pripomenuli Európsky deň jazykov. Pani učiteľky anglického jazyka si pre žiakov 5. - 8. ročníka pripravili 12 stanovíšť, kde museli žiaci splniť ľahšie i ťažšie úlohy. Napríklad museli priradiť jedlo ku krajine, z ktorej pochádza, priradiť porekadlá ku správnej krajine a vysvetliť ich význam, potrápili sa s jazykolamami v rôznych jazykoch alebo hľadali písmenká z gréckej abecedy. Taktiež sa museli popasovať s jazykovým kvízom a tiež mali aktivitu, kde sa naučili, že aj zvieratá vydávajú zvuky v rôznych jazykoch. Pani učiteľkám pomáhali žiaci  deviateho ročníka.

                                                                                                                                                 Mgr. Miroslava Szeiff

          • JESENNÉ ÚČELOVÉ CVIČENIE

          • V dňoch 28. 09. 2023 a 29. 09. 2023 absolvovali žiaci 2. stupňa účelové cvičenie rozdelené na praktickú časť (pochod v teréne) a teoretickú časť  (dopravná výchova, zdravotná príprava, civilná ochrana, pobyt a pohyb v prírode, výchova k bezpečnému správaniu).V rámci teoretickej časti si vyskúšali na simulátore olympijskú disciplínu biatlon. Počítač vyhodnotil výkony najlepších „olympionikov“ podľa nabežkovaných metrov, rýchlosti a presnosti streľby.

                                                                                                                                                                        Eva Skákalová

          • JESEŇ VO VÝTVARNOM SPRACOVANÍ ŽIAKOV

          • Naši šikovní žiaci  2. stupňa na hodinách výtvarnej výchovy krásne spracovali tému jeseň. Ich práce hýria farbami, pretože jeseň nie je len upršaná a pochmúrna. Vyskúšali si techniku tupovania a odtláčania. Naučili sa, čo je pozitív a negatív vo výtvarnom umení a tiež, čo je to silueta. U ôsmakov prebiehala hodina v exteriéri, kde žiaci kreslili podľa skutočnosti. Množstvo krásnych prác sa ani nezmestilo na nástenku ...

                                                                                                                                                                        Eva Skákalová

          • ZAČAL SA NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK

          • Základná škola na Školskej ulici v Rovinke otvorila dňa 04.09.2023 po viac ako dvoch mesiacoch letných prázdnin  svoje brány pre takmer 700 žiakov.

            Triedy a pani učiteľky si našli žiaci 1. a 2. ročníka v priestoroch Kultúrneho domu. Prišli usmievavé, plné odhodlania i očakávania v sprievode svojich rodičov. Ešte predtým, ako sa posadili do školských lavíc, sa im prihovorila riaditeľka školy Mgr. Elena Zelenská a starosta Rovinky Ing. Tomáš Káčer.  Okrem iného popriali najmä prvákom úspešné zvládnutie prvého školského roka, radosť z učenia i ľahkosť v prekonávaní prvých prekážok. 

            O hodinu neskôr sa už pani riaditeľka i pán starosta prihovárali „veľkáčom“, kde osobitnú pozornosť venovali našim deviatakom, na ktorých v tomto roku čaká Testovanie i prijímačky na vybrané stredné školy.

            Potom sa už žiaci presunuli v sprievode svojich triednych učiteľov do tried, ktoré po dvojmesačnej pauze boli opäť pripravené na vzdelávanie.

            Všetkým žiakom, rodičom, učiteľom a zamestnancom školy prajeme pokojný školský rok, veľa úspechov, radosti z učenia a dosiahnutie všetkých predsavzatí, ktoré si pri príležitosti  nového  školského roka dali.

          • ZÁKLADNÁ ŠKOLA OSLAVUJE "ABRAHÁMOVINY"

          • 5o rokov v živote školy je úctyhodný vek. Z prvých školákov sú dnes starí rodičia, ktorí pri rozhovoroch so svojimi vnúčatami zisťujú, koľko vecí sa zmenilo. Bielu kriedu nahradila keramická tabuľa a fixa a základnou pomôckou učiteľov sa stal počítač a dataprojektor. Čo ostalo, je nesmierna snaha učiteľov odovzdať svojim žiakom čo najviac vedomostí, ochota zúčastňovať sa na ich výchove a riešení problémov.

            Základná škola v Rovinke  v školskom roku 2022/2023 oslávila svoje päťdesiatiny v kruhu bývalých i súčasných zamestnancov, vedenia obce, rodičov a žiakov.

            Slávnostný príhovor riaditeľky školy Mgr. Eleny Zelenskej pripomenul históriu, ale vyzdvihol i súčasnosť dnes už polstoročnej vzdelávacej inštitúcie:     

            50 rokov – polstoročie. V ľudskom živote je to čas, počas ktorého z malého dieťaťa vyrastie dospelý človek, ktorý dozreje a v päťdesiatke oplýva bohatou škálou životných i profesionálnych skúseností. Človek počas života oslavuje meniny, narodeniny, životné i pracovné jubileá, úspechy, víťazstvá... Všeličo sa podarilo, všeličo vyšlo podľa plánu, niekedy sa darilo lepšie, inokedy prišli aj ťažšie chvíle.

            Päťdesiatročné jubileum našej základnej školy  je príležitosťou zamyslieť sa nad jej doterajšími výsledkami, ako aj jej ďalšími perspektívami. Je málo základných škôl, ktoré prešli počas svojej existencie takým dynamickým a všestranným rozvojom ako práve naša škola. Tým, že sa nachádzame v tesnej blízkosti nášho hlavného mesta Bratislavy, pribudlo za pomerne krátky čas veľa nových občanov obce a tým aj žiakov v našej škole.

            Táto naša otvorila svoje brány  v septembri 1973.

            Za 50 rokov prešlo  školou veľa žiakov, ktorí radi spomínajú na časy prežité v školských laviciach. Mnohí z nich dnes úspešne pôsobia v štátnej správe, samospráve, na školách, v odborných a vedeckých inštitúciách, v štátnych alebo súkromných firmách. Sú z nich úspešní podnikatelia, športovci... Som hrdá na našu školu, že sa jej podarilo vychovať toľko vzdelaných a úspešných ľudí.

            Za to, že naša škola má v obci i jej okolí dobré meno, chcem poďakovať všetkým terajším i bývalým zamestnancom školy.

            Ďakujem za množstvo vykonanej kvalitnej práce svojim predchodcom vo vedení školy. Tým, ktorí už nie sú medzi nami -  pani Anne Pytlovej a  Jarmile Šimkovej ako i bývalému pánovi starostovi Hajdúchovi.

            Medzi našich vzácnych spolupracovníkov patrila a patrí  aj pani Ing. Betka Tináková, ktorej chcem poďakovať za jej  spoluprácu pri zrode  právnej subjektivity školy, za pomoc a za všetko čo som sa od nej naučila. Rovnako veľká vďaka patrí pánovi starostovi Tomášovi Káčerovi, ktorý až donedávna riadil ekonomiku školy.

            Stretli sme sa, aby sme oslávili toto krásne okrúhle výročie  - 50 rokov od založenia našej školy, ktorá leží na Školskej ulici. Korene školy v obci siahajú do omnoho hlbšej histórie, keď sa naša obec nazývala Čella, ale to je už iná kapitola histórie školy.

            No a aká je naša škola dnes?

            Moderná, otvorená svetu, ale nezabúdajúca na svoje historické korene. Škola s 27 triedami, 12 oddeleniami školského klubu, 612-timi žiakmi, sedemdesiatimi zamestnancami z toho päťdesiatimi deviatimi pedagógmi. Vďaka nášmu zriaďovateľovi  - obci Rovinka sa za posledných 15 rokov vybudovala nadstavba pôvodnej budovy, dostavala sa nová dvojpodlažná budova, telocvičňa a pristavili sme jedáleň.

            Máme dve  počítačové učebne, chemicko-fyzikálne laboratórium,  učebňu techniky a triedy s interaktívnymi tabuľami a projektormi pripojenými na internet. Škola participuje na projektoch: Erasmus +, prostredníctvom ktorého sa naši žiaci dostali do rôznych partnerských škôl Európy a naša škola privítala žiakov a pedagógov z týchto škôl..., ďalej projekty Európa v škole, Modrá škola, Modernizácia vzdelávacieho procesu, Zelená škola, Školské ovocie a mlieko, Vieme čo dýchame...a na ďalších krátkodobých projektoch.

            Okrem kvalitnej vzdelávacej a činnosti, škola zabezpečuje aj mimoškolskú činnosť. Naši žiaci majú možnosť navštevovať krúžky a svoju kreativitu, vedomosti, schopnosti a ich praktické uplatnenie už tradične dokazujú v postupových kolách rôznych vedomostných a športových súťaží, ale aj na kultúrnych podujatiach, či pri environmentálnych aktivitách.          

            O kvalite výchovno-vzdelávacej činnosti svedčí aj fakt, že naši absolventi sú každoročne úspešne prijatí na stredné školy.

            Víziou do budúcich rokov je najmä vytvorenie zázemia pre našich žiakov, posilňovať úlohy a motiváciu učiteľov, skvalitňovať spoluprácu s rodičmi, okolitými školami, športovými klubmi a verejnosťou.

            Ďakujem všetkým rodičom, ktorí  nás v úsilí o rozvoj školy vždy podporovali. Úprimné poďakovanie patrí aj štátnym a samosprávnym orgánom,  firmám, jednotlivcom, ktorí prispeli k rozvoju našej školy.

            Verím, že aj v budúcnosti bude naša škola vychovávať pomocou dobrých pedagógov a ostatných zamestnancov zdatnú, uvedomelú a vzdelanú generáciu, schopnú realizovať náročné úlohy, ktoré nás v spoločnosti čakajú.  Veď aj posolstvom našej školy  je  citát od J.A. Komenského                          

            „Človek človekom sa len výchovou stáva.“

                                                                                                                       Mgr. Elena Zelenská

                                                                                                                           riaditeľka školy

          • Cesta slovenskou históriou

          • V utorok  30. 6.  sa v našej škole uskutočnilo poučné aj zábavné  predstavenie Cesta slovenskou históriou.  Predstavenia sa postupne zúčastnili žiaci tretích až deviatych ročníkov. 

          • Kúzelná fyzika

          • Fyzika možno nie je pre každého najobľúbenejším vyučovacím predmetom, ale 23.5.2023 sme sa presvedčili o tom, že opak môže byť pravdou.

            Žiaci 3. - 7. ročníkov zažili fyziku úplne inak - kúzelne. Počas 5 vyučovacích hodín sa ročníky striedali a všetci si odniesli množstvo nových informácií o fyzike. Mali možnosť sledovať rôzne experimenty, kúzla z fyziky a zaujímavosti, kde sa s daným javom môžu stretnúť v bežnom živote. Bolo to zábavno-vzdelávacie predstavenie. Počas programu si niektorí žiaci mohli experimenty aj vyskúšať. Celý program bol veľmi pútavý a určite sa nikto nenudil.

            Mgr.I.Kissová, zástupkyňa

          • Deň mlieka s RAJO

          •  

            Naša škola je zapojená do školského mliečneho programu podporovaného EU. Dňa 16.05. je Deň mlieka a k tejto príležitosti sme si pozreli prezentáciu, ktorá nám objasnila, prečo je konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov dôležitá pre zdravý vývin dieťaťa. Po rozhovore a prezentácii žiaci ešte vyrábali a kreslili obrázky, ktoré súviseli s danou témou.

            Zástupkyňa

        • Krúžok - Mladý vedec
          • Krúžok - Mladý vedec

          • Žiaci zo školského krúžku „Mladý vedec“ sa zapojili do celoslovenskej súťaže „Vedecké krabice“. Pripravili pokus, pri ktorom si overili, ako pôsobí vonkajšie prostredie (voda, soľ, kyslé dažde a iné) na neušľachtilé a ušľachtilé kovy (železo a meď). Ak vás táto téma zaujala, môžete si pozrieť video.   https://www.youtube.com/watch?v=tmsPX5K6J7g

            Ing. Eva Švorcová

          • Oznam riaditeľky školy

          •  

            Riaditeľka ZŠ Rovinka týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje na deň 22.3.2023 (streda) z organizačných a prevádzkových dôvodov zabezpečenia Celoslovenského testovania deviatakov T9-2023 riaditeľské voľno pre žiakov 5., 6., 7. a 8. ročníka školy.
            Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 23.3.2023.

            Žiaci budú odhlásení z obeda.

            Žiaci 1. - 4. ročníka majú riadne vyučovanie.

            Mgr. Elena Zelenská