• Ďalší úspech mladých športovcov zo ZŠ v Rovinke

          • Dňa 23. 04. 2024 sa vybraní žiaci 5 a 6 ročníka zúčastnili pod vedením Mgr. Dušana Vajdíka a Mgr. Ľubomíra Ďuriša okresného kola súťaže vo futbale pod názvom  Školský pohár SFZ.

            Súťaž sa konala na futbalovom štadióne v Bernolákove a našu školu prezentovali títo žiaci: Achberger Patrik, Bláha Sebastián, Hintoš Peter, Ižo Daniel, Kadeřábek Alan, Lison Oliver, Pytel Rastislav, Řepka Patrik, Sládek Filip, Straňák Pavol

            Výsledky zápasov:

            ZŠ Rovinka vs Miloslavov 7:0
            ZŠ Rovinka vs Mlynská Senec 4:4
            ZŠ Rovinka vs Bernolákovo 4:2
            ZŠ Rovinka vs Ivanka 4:1
            ZŠ Rovinka vs Králova pro Senci 1:0

            Naši chlapci si zaslúžia pochvalu za výbornú reprezentáciu školy a excelentné výkony, ktoré vyústili až do víťazstva a  postupu do krajského kola, ktoré sa bude konať 14. 05. 2024.

                                                                                                                                                                        -ľď-

          • Terezka a Stratočas

          • Dňa 23. 04. 2024 sa piataci zúčastnili v sprievode p. uč. Málekovej, Ducárovej a Dunčáka divadelného predstavenia Terezka a Stratočas. Divadelná hra sa pokúša zábavnou formou upozorniť na problém s mobilnými telefónmi, keď už pomaly strácame priamy kontakt so svojimi blízkymi a veľa času trávime s mobilom v ruke. Častokrát je to naozaj iba strata času. V rozprávke sa dvanásťročná Terezka pokúša za pomoci kamarátov zachrániť Bratislavu pred nebezpečným vírusom, ktorý na ňu vypustil zloduch Stratočas. Podarí sa im ho spoločne zastaviť a mesto zachrániť? Zostáva iba dvadsaťštyri hodín, kým Bratislava zmizne navždy! 

            Autorom hry je Ján Gordulič, v hlavných úlohách sme mohli vidieť Viktóriu Šuplatovú, Kristínu Tormovú, Petra Kadlečíka, Romana Pomajbo a Bronislavu Kováčikovú.

            Hra bola zábavná, pútavá a poučná. Žiakom sa páčila a nás teší, že sme spolu  prežili príjemné, zmysluplné dopoludnie.  

                                                                                                                                                                            -jd-

          • Zvíťazili sme v Školských maratónskych hrách

          • Vďaka víťazstvu v predkole Školských maratónskych hier v Pezinku sa výber žiakov z prvého stupňa (Alexander Melicher a Olívia Matošová zo 4.A, Nela Matošová z 3.A, Oliver Talian z 3.C a Lukáš Mackov z 3.D a náhradníci Daniel Maple z 3.D a Alexandra Ďurišová zo 4.A) kvalifikoval na finálové kolo v Bratislave. Súťaž sa konala 03. 04. 2024 v novej  športovej hale pri Dome športu na bratislavských Pasienkoch. Vo finále súťažilo 27 najúspešnejších škôl z bratislavského regiónu a to v siedmich disciplínach:

            1. streľba hokejkou na bránku              (8)

            2. hod basketbalovou loptou na kôš     (16)

            3. prekážková dráha                              (7)

            4. štafetový skok do diaľky z miesta    (2)

            5. preskoky olympijských kruhov         (1)

            6. hod na presnosť                                (6)

            Záverečnou disciplínou, rovnako ako vo všetkých predkolách, bola bežecká štafeta. Pred veľkým finále sa žiaci pod vedením Mgr. Fišerovej a Mgr. Burdu svedomito pripravovali takmer každý deň, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch. Našou víťaznou disciplínou boli preskoky olympijských kruhov. Najslabšou bola streľba na basketbalový kôš, kde sme  skončili  na 16. mieste. V ostatných disciplínach sme sa držali v prvej osmičke, čo dokazuje, akých máme v našej škole šikovných, ale aj dobre pripravených žiakov. Najväčšiu trému mali naši športovci pred  záverečnou štafetou. V nej  si mohli svoje sily  zmerať priamo so športovcami z iných škôl. V štafete sa hneď od začiatku snažili dostať na prvé miesto, čo nám trošku sťažovalo postavenie pri štarte na vonkajšej dráhe. To nás však  neodradilo, práve naopak. Túžba po víťazstve  nás vyburcovala ku skvelému výkonu a vďaka výbornému času sme v bežeckej štafete skončili celkovo na treťom mieste. Po skončení súťaží a sčítaní bodov nás čakalo záverečné vyhodnotenie, ktoré sme sledovali s napätím. Počas súťaženia sme mali prehľad o našom priebežnom poradí  v niektorých disciplínach, čo nám dávalo veľkú nádej na veľmi dobrý výsledok. Keď začalo  vyhlasovanie výsledkov, bolo badať na tvárach niektorých žiakov miernu stratu  nádeje na medailovú pozíciu. Najmä keď sme neobsadili tretie ani druhé miesto.  Prvé sa zdalo nedosiahnuteľné. O to väčšia bola radosť (aj krik :-D) žiakov pri vete: ,, A na prvom mieste sa umiestnili .... žiaci Základnej školy z Rovinky‘‘. Fantastické! Celá tá námaha sa žiakom oplatila tým najlepším možným spôsobom - dobrým pocitom zo svojich výkonov a výborným umiestnením. Žiaci získali vecné ceny od sponzorov a veľkú pochvalu od nás učiteľov aj od pani riaditeľky, ktorá im prisľúbila ocenenie aj na konci školského roka. Víťazom ešte raz gratulujeme a my učitelia sa už teraz tešíme na ďalší ročník Školských maratónskych hier, v ktorých budeme mať vysoké ambície.

            P.S. Šport je úžasný prostriedok nielen na to, ako si porovnať svoje sily a zručnosti s inými športovcami, ale aj ako sa naučiť spolupatričnosti a rešpektovať iných bez rozdielu viery, názorov, farby pleti či vzhľadu. Tieto hodnoty  by si mal človek osvojovať už od detstva. To sa prezentovalo aj na finálovom podujatí Školských maratónskych hier, na ktorom sa zúčastnilo aj družstvo Special olympics so žiakmi s fyzickými a mentálnymi postihnutiami. Aj keď z ich strany bola účasť skôr exhibíciou, žiaci z ostatných škôl ukázali, že majú osvojené hodnoty ako rešpekt a spolupatričnosť, taktiež veľké srdiečko a pri záverečnej štafete tím Special olympics zožal obrovský potlesk  a podporu od ostatných.

            Športu zdar!                                                                                                                                           -mb-

             

             

          • KRIMICHÉMIA

          • Dňa 11. 4. 2024 sa uskutočnila vedecká konferencia 12. ročníka projektu Krimichémia. Svoje výsledky prezentovalo 12 škôl z celého Slovenska, ktoré úspešne realizovali riešenie prípadu analýzy dvoch neznámych látok, ktoré sa tajne vyrábali v továrni. Projektu sa zúčastnilo 5 dievčat: Simonka Fillová (8.B), Aisha Il Zaytawi (7.A), Martinka Vojsová, Kristínka Čatlošová a Dominika Fillová (všetky zo 6.B). Z našej školy nás priamo v Slovnafte reprezentovali žiačky 6.B - Kristínka Čatlošová a Dominika Fillová. Aj napriek tomu, že dievčatá ešte chémiu ako predmet v šiestom ročníku nemajú, zvládli sa naučiť zlúčeniny, reakcie a pochopiť a prerozprávať celé naše krimi bádanie. Za ich veľkú snahu získali "Mimoriadne ocenenie". Po prezentáciách a vyhodnotení nás čakala exkurzia po Slovnafte. Mali sme možnosť nahliadnuť tam, kde sa len tak hocikto nedostane. Už teraz sa tešíme na na ďalší ročník Krimichémie!

          • Naši žiaci úspešní v okresnom kole BIO

          • Dňa 11.4.2024 sa 6  žiaci našej školy z ročníkov 6. - 9. zúčastnili okresného kola Biologickej olympiády v kategórii E, ktorá sa konala v Senci.

            Žiaci reprezentovali našu školu v 3 biologických odbornostiach - botanike, zoológii a geológii.

            Najúspešnejšou žiačkou tejto olympiády bola Laura Ihnátová z 9.B, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v odbornosti geológia a zároveň postupuje na krajské kolo Biologickej olympiády, ktoré sa bude konať v máji na Prírodovedeckej fakulte UK v  Bratislave.

             

          • ZNEUŽÍVANIE MOCI - kultúrno-vzdelávací koncert

          • "Zneužívanie moci" je každá situácia, v ktorej jedna strana má moc a zneužije ju voči druhej strane, ktorá sa z nejakého dôvodu nemôže brániť. Má rôzne stupne závažnosti, intenzity a týka sa mnohých oblastí života. Najväčším problémom je, že v dnešnej spoločnosti je "zneužívanie moci" tak rozšíreným javom, že strácame citlivosť na jeho rozlišovanie a trpíme nedostatkom odvahy a mechanizmov na zaobchádzanie s ním.

            Týmito slovami sa na svojej stránke prihovára školám Špecial art - umelecká agentúra. 

            Žiaci našej školy sa dňa 03.04.2024 zúčastnili na ich kultúrno-vzdelávacom koncerte, ktorý sa stretol s pozitívnou odozvou nielen u žiakov, ale aj u učiteľov. Hovorené slovo s množstvom interakcie a skvelá hudba zodvihli žiakov zo stoličiek, aby si nakoniec zatancovali na jednu zo skladieb skupiny Beatles. 

            Keďže žiaci a študenti nedokážu sami riešiť problém agresie, pretože nemajú na to silu a kompetencie, potrebujú k tomu usmernenie a našu pomoc. Jednou z foriem takéhoto usmernenia bol určite aj tento koncert. 

             

          • Vlk a sedem kozliatok

          •        Počúvaj mamu, ... nepúšťajte cudzích ľudí do domu, ... dobro je vždy silnejšie ako zlo. Toto bola hlavná myšlienka bábkového predstavenia, ktoré odohrali 27.3.2024 bábkoherci z divadla Oskar pre druhákov v KD. Vtipné, interaktívne činoherno - bábkové predstavenie na motívy klasickej rozprávky sa žiakom veľmi páčilo. Predstavenie obsahovalo aj množstvo moderných prvkov, na ktorých sa skutočne zabávali. Čo sa stane, keď ostanú kozliatka prvýkrát samé doma? Túla sa lesom vlk? Bude majster kováč v práci? Toto všetko sa  žiaci dozvedeli v rozprávke.                                                                      

            Kde bolo – tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolinami, blízko lesa na lúkach, stála pekná chalúpka.

            Ako vidieť, žiaden plot ... a v nej Sedem kozliatok.

             

          • Nástrahy digitálneho sveta

          • V rámci osvetovo-vzdelávacieho projektu Deutsche Telekom Services Europe Slovakia sa dňa 26.03.2024 konala pre žiakov 6. ročníka prednáška na tému ako sa bezpečne pohybovať v digitálnom svete. 

            Žiakov prednáška zaujala, o čom svedčili  ich otázky a pozornosť, za ktorú boli prednášajúcimi aj pochválení.  

          • Klokaníme 26. marca 2024

          •     Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Súťažiaci sú rozdelení podľa veku do kategórií. Súťaž prebieha v čase školského vyučovania. Vo všetkých kategóriách súťažiaci riešia súbor testových úloh v stanovenom čase a vyberajú si jednu z niekoľkých možností riešenia. Tento rok sa opäť zapojilo veľa žiakov aj z I.stupňa a to už aj tí najmenší – prváci. Najlepší riešitelia v každej kategórii sú odmenení vecnými cenami.

               Všetkým súťažiacim držíme palce a želáme veľa šťastia !

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN- okresné kolo

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v priestoroch Labyrintu MsKS v Senci.

            Našu školu reprezentovali z 1. kategórie v prednese poézie Kristína Česáková, 3.B a v prednese prózy Ruben Lujan, 4.B.

            V 2. kategórii v prednese poézie Miroslava Kolesárová, 5.C a v prednese prózy Kristína Čatlošová, 6.B

            Účasť bola výnimočná a konkurencia veľká. Žiaci z našej školy sa, žiaľ, neumiestnili na postupovom mieste.

            Všetkým recitátorom  patrí vrúcna vďaka za účasť.

                                                                                                                                                            Mgr. Mária Červeňová

          • Lyžiarsky kurz v ZŠ Rovinka

          • Na prelome februára a marca sa 42 žiakov ZŠ v Rovinke zúčastnilo lyžiarskeho výcviku. Hoci dlhodobé oteplenie neveštilo dobré podmienky, napokon všetko dopadlo na výbornú.

            Výcvik prebiehal na svahu v Krušetnici, Hruštíne, aj v SKI PARKU Kubínska hoľa. Okrem samotného lyžovania sa žiaci oboznámili aj s pojmom „biely kódex“ -  teda pravidlami správania sa na lyžiarskej trati. Tí zdatnejší prestúpili po 2-3 dňoch zo začiatočníckeho družstva do družstva pokročilejších.

            Na záver kurzu inštruktori vyhodnotili a odmenili vecnými cenami najlepšieho lyžiara, najlepšiu lyžiarku, „skokana“ týždňa (s najvýraznejšími pokrokmi v lyžovaní) a tiež izbu na základe celotýždňového bodovania poriadku. A večerná diskotéka bola už len bodkou za vydareným kurzom ☺.

                                                                                                                                                                     Eva Skákalová

          • Valentínska pošta

          •      14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných, kedy si vyznávame lásku viac ako inokedy. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami.

                   Viete však, že sviatok Sv. Valentína nie je novodobým výmyslom? Viete, kto to bol  sv. Valentín a prečo si ľudia práve v tento deň vyznávajú lásku?

                   Pôvod dňa svätého Valentína je opradený záhadami. Sú s ním spojené mená najmenej troch svätcov - martýrov.   Prvým bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi. Druhým svätým bol biskup z Interamny a tretím bol rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. O prvom a druhom Valentínovi sa vie len veľmi málo, a tak je najznámejší príbeh tretieho Valentína.

                   O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II.  Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov.  Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie.

            V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

                   Či už sú tieto legendy pravdivé alebo nie, Valentín sa stal patrónom zamilovaných a tento sviatok sa stal obľúbený nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

            Aj my sme si na druhom stupni spríjemnili tento deň VALENTÍNSKOU POŠTOU.

            Žiaci hádzali do valentínskej poštovej schránky svoje odkazy niekoľko dní pred 14. februárom, ktoré potom pani učiteľka Máleková v „deň D“ odovzdávala adresovaným deťom. Mnohí žiaci sa už nevedeli dočkať, kedy sa k nim doručí valentínska pošta. J

            Najväčším šťastím v živote človeka je vedomie, že nás niekto miluje preto, aký sme,

            alebo skôr aj napriek tomu , aký sme.“

          • Školské maratónske hry

          • Dňa 7.2. 2024 sa výber žiakov z prvého stupňa (Alexander Melicher a Olívia Matošová zo 4. A, Nela Matošová z 3. A, Oliver Talian z 3. C a Lukáš Mackov z 3. D) zúčastnil Školských maratónskych hier. Súťaž sa konala v Športovej hale SOŠ v Pezinku za účasti ďalších 24 škôl z okresu Senec a Pezinok. Súťažilo sa v siedmich disciplínach:

            1. streľba hokejkou na bránku

            2. hod basketbalovou loptou na kôš

            3. prekážková dráha

            4. štafetový skok do diaľky z miesta

            5. skoky cez olympijské kruhy

            6. hod na presnosť

            Hry vyvrcholili bežeckými štafetami. Okrem najnáročnejšej disciplíny, v ktorej úlohou bolo trafiť otvory v hádzanárskej bráne, sa naši žiaci držali na popredných pozíciách a vo viacerých disciplínach získali aj úplnú prevahu. Záverečná štafeta sa pre rekordne vysoký počet účastníkov a stiesnenosť priestorov športovej haly bežala v šiestich rozbehoch. Naši žiaci vo svojom rozbehu aj celkovo obsadili druhé miesto s výborným časom. Vďaka lepšej bilancii víťazstiev a svojím oduševneným výkonom sa na záverečnom vyhodnotení postavili na najvyšší stupienok a obsadili fantastické 1. miesto, čím sa kvalifikovali do finále, ktoré sa uskutoční 3. 4. 2024 v Bratislave. Žiakom patrí veľká chvála, no zároveň pred nimi stojí aj veľká výzva nezľaknúť sa dosiahnutého úspechu a ťažkej konkurencie v záverečnom finále. Sú to ale zdatní športovci. Všetci im držíme palce a veríme, že si to užijú a odídu s dobrým pocitom z dosiahnutých výkonov a vynaloženej snahy.

            Športu zdar!

                                                                                                                    Mgr. Michael Burda a Mgr. Gabriela Fišerová

          • Karneval pre žiakov 3. - 4. ročníka

          • Dňa 06.02.2024 sa v našej škole uskutočnil karneval pre žiakov 3. a 4. ročníka. Deti mali bohatý program plný zábavy, tanca a súťaží. Veríme, že si toto popoludnie užili.

          • JASKYNNÉ MAĽBY

          • Kam siahajú počiatky výtvarného umenia? Kde žili a ako tvorili prví umelci? Odkiaľ mali farby a štetce? Prečo používali prevažne čiernu, červenú, žltú a bielu? Aká je to okrová farba? A čo je to tarpan?

            Odpovede na tieto otázky sa žiaci 2. stupňa dozvedeli na hodinách výtvarnej výchovy. Na chvíľu sa sami stali pravekými umelcami a svoje „jaskynné“ plátna zaplnili výjavmi z lovu mamutov, divokými medveďmi, bizónmi, jeleňmi aj odtlačkami svojich rúk ... Starší žiaci sa dozvedeli, aké sú rozdiely v anatómii lebky prehistorického a súčasného človeka. Suchým pastelom vytvorili portrét pravekého lovca s jeho typicky hrubými črtami a mohutnými nadočnicovými oblúkmi.

                                                                                                                                                                        Eva Skákalová

          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

          • „Hory, lesy, dobre vám je:

            z plna miazgy z celej vlohy

            rastiete si do oblohy!“

             

            V Základnej škole v Rovinke sa v  piatok 26. januára uskutočnilo školské kolo súťaže umeleckého prednesu poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín.

            Zapojilo sa 25 žiakov z I. stupňa  a 12 žiakov z II. stupňa.

            Recitátori a milovníci umeleckého slova súťažili v 2. kategóriách.

            Z celkového počtu 37 žiakov ocenenie získali títo žiaci:

            1. kategória – prednes poézie   

            1. miesto: Kristína Česáková, 3.B                

            2. miesto: Laura Škvarková, 2.A                             

            3. miesto: Michal Bobrík, 2.C

            Čestné uznanie: Andrej Ročkár, 2.C

             

            1. kategória – prednes prózy

            1. miesto: Ruben Lujan, 4.B

            2. miesto. Evelyn Dolíková, 4.A

            3. miesto: Petra Selecká,3.B a Sofia Gutten, 3.C

            Čestné uznanie: Andrej Sivák, 2.A

             

            2. kategória – prednes poézie                                                                    

            1. miesto: Miroslava Kolesárová, 5.C                      

            2. miesto: Melánie Jančigová, 5.C

            3. miesto: Miriam Máčaiová, 5.C

            Čestné uznanie: Lukas Marangoni Pavlovič, 6.B

             

            2. kategória – prednes prózy

            1. miesto: Kristína Čatlošová, 6.B

            2. miesto: Lima Aldam, 7.A

            3. miesto: Marek Belian, 6.B

             

            Do okresného kola súťaže postupujú za 1. kategóriu v prednese poézie Kristína Česáková, 3.B a v prednese prózy Ruben Lujan, 4.B.

            Do okresného kola súťaže postupujú za 2. kategóriu v prednese poézie Miroslava Kolesárová, 5.C a  v prednese prózy Kristína Čatlošová, 6.B.

            Všetkým recitátorom patrí pochvala za veľmi pekné ukážky. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii našej školy.

                                                                                                            Mgr. Mária Červeňová

             

          • Karneval

          • Dňa 19.1. sa v našej škole uskutočnil karneval pre žiakov 1. a 2. ročníka. Deti mali bohatý program plný zábavy, tanca a súťaží so skvelým Šašom Marošom. To všetko v nádherných maskách, u ktorých nechýbali nápady a kreativita. Veríme, že si akciu deti užili.

          • Deti deťom

          • ZŠ v Rovinke v spolupráci so športovo–školskou komisiou Obecného úradu v Rovinke zorganizovala v sobotu 16.12.2023 charitatívnu akciu pod názvom Deti deťom. Žiaci našej školy  sa na chvíľu  stali predajcami krásnych vlastnoručne vyrobených anjelikov, svietnikov, stromčekov, vianočných pozdravov, sladkostí a množstva nápaditých a milých vianočných darčekov. Návštevníci  kúpou výrobku potešili nielen seba či svoje deti, ale hlavne prispeli na dobrú vec – finančnú zbierku pre hendikepované dievčatko z Rovinky. Atmosféru celej akcie umocnili aj vianočné melódie znejúce z reproduktorov, teplý čaj, vianočný punč a ďalšie občerstvenie, o ktoré sa bravúrne postarali členovia športovo-školskej komisie.   Akcia mala veľký úspech, za čo ďakujeme všetkým štedrým obyvateľom Rovinky.

                                                                                                                                                                       Eva Skákalová

          • Šiestaci v Divadle P.O. Hviezdoslava v Bratislave

          • Žiaci šiesteho ročníka Základnej školy v Rovinke  sa 14.12.2023 zúčastnili divadelného predstavenia v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. 

            V humorne ladenom  predstavení s názvom Buchny! Kopny! Ric! účinkovali známi slovenskí herci ako Anna Šišková, Juraj Bača a iní.

            Neobišli sme ani bratislavské vianočné trhy, kde si niektorí žiaci stihli kúpiť darčeky pre svojich najbližších.

                                                                                                                                                             Mg. Mária Červeňová